Mindfulness – Workshop

Hergen Schuringa
Foto Hergen 2Hergen is in 1984 afgestudeerd als gerontopsycholoog en al vele jaren werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), waar hij zich bezig houdt met psychologische hulpverlening aan ouderen. Naast deze hulpverlening is Hergen ook altijd geïnteresseerd geweest in het voorkómen van psychische en psychiatrische problematiek. In 2006 volgde hij zijn eerste cursus mindfulness. Het bleek iets te zijn waar hij onbewust al jaren naar op zoek was: een andere manier van naar klachten kijken en een inhoudsvolle en praktische manier voor mensen om meer productief met hun eigen psychische klachten om te gaan. De laatste jaren heeft Hergen zich verder getraind in mindfulness, door zelf dagelijks oefeningen te doen en ook door binnen de GGZ trainingen te geven aan volwassenen van 20 tot 80 jaar. Hergen biedt ook trainingen aan vanuit zijn eigen praktijk in Voorburg. Hij verdiepte zijn meditatie-ervaring door een grondige opleiding aan het Instituut voorMindfulness. Daarnaast neemt hij regelmatig deel aan retraites, stiltedagen en intervisie.
Het geven van trainingen heeft hem gesterkt in zijn opvatting dat mindfulness mensen met verschillende soorten klachten iets wezenlijks te bieden heeft.

Het jezelf trainen in nieuwsgierigheid naar jezelf, in het ontwikkelen van milde vriendelijkheid waarmee je je eigen gedachten en gevoelens tegemoet kan treden zonder ze te veroordelen, blijkt voor veel mensen een verademing te zijn.

Hergen is BIG geregistreerd GZ-psycholoog en aangesloten bij het NIP. Als mindfulness trainer is hij aangesloten bij de VMBN (www.vmbn.nl).

Informatie
www.hergenschuringa.nl
info@hergenschuringa.nl

 

Mindfulness
untitledMindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je ervaring van dit moment, zonder hierover te oordelen. Mindfulness is een manier om thuis te komen bij jezelf en werkelijke aandacht te hebben voor je lichaam én je geest in het huidige moment. Leven: hier en nu
Maar hoe vaak piekeren we niet over iets uit het verleden of zijn we aan het plannen voor straks of morgen, waarbij er feitelijk geen aandacht is voor het huidige moment en we als het ware ‘vergeten’ in het hier en nu te leven? Niet alleen het lichaam profiteert van dagelijkse verzorging (tanden poetsen, wassen, gezond eten en drinken, beweging nemen) ook onze geest heeft baat bij het krijgen van dagelijkse aandacht en vriendelijke verzorging. Als wij ons nieuwsgierig openstellen voor wat er in de geest omgaat aan gedachten, gevoelens, gewaarwordingen, óók als deze gedachten negatief, de gevoelens somber of de gewaarwordingen pijnlijk zijn, is dit een vorm van milde aandacht die helend werkt. Kunnen stilstaan bij en je openen voor de ervaring van zowel pijnlijke als vreugdevolle gewaarwordingen stelt je in staat om geleidelijk aan dieper en scherper te gaan waarnemen. Dit schept de ruimte om in het hier en nu meer te gaan genieten van de fijne ervaringen. Aan de andere kant brengt het je meer in contact met dingen in je leven die je moeilijk vindt of die je graag anders zou willen zien. Het goed waarnemen hoe de situatie nú is, is daarbij het beste vertrekpunt. In de workshop wordt ingegaan op een aantal basisbegrippen die bij het beoefenen van mindfulness van belang zijn. Daarnaast worden een paar meditatieoefeningen gedaan, waarbij aan de hand van eigen ervaringen van deelnemers een gezamenlijk gesprek wordt gevoerd.

Werkelijke spiritualiteit is geen kwestie van aanbidding of rituelen. Het is een positieve houding tegenover jezelf en anderen.


Workshop Mindfulness
De workshop in het Mee in Zee-atelier biedt plaats aan 30 personen. Hierin worden een aantal belangrijke ideeën van mindfulness verkent:

  • het belang van aandacht
  • waarnemen
  • niet oordelen
  • mildheid
  • acceptatie
  • toelaten
  • leven in het ‘hier en nu’.

We doen meditatieve oefeningen die deze ideeën concreet maken. Onze ervaringen hiermee wisselen we uit. Aan de orde komt wat mindfulness kan betekenen in de omgang met belastende lichamelijke of psychische klachten als pijn, onvrede met het eigen lichaam, spanning, depressiviteit, angst, piekeren, onrust. De workshop vraagt een actieve houding van de deelnemers, de bereidheid om met oefeningen mee te doen en iets te vertellen over de eigen ervaringen tijdens de oefeningen. Het is niet de bedoeling om tijdens de uitwisseling van ervaringen diep in te gaan op persoonlijke achtergronden van klachten of problemen.

Wanneer
Zondag 26 mei 2013
Aanvang     : 12.00 uur
Eindtijd       : 14.30 uur

Waar

Mee in Zee-atelier
Lijsterbesstraat 69
2563 KR Den Haag
06 15359187

Kosten
Toegang tot deze cursus is € 10,– p.p., te betalen aan de zaal.
Voor hapjes en drankjes wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Reserveren
Gezien het beperkte aantal plaatsen is het verplicht vooraf te reserveren .

Tot Mee in Zee met Hergen!