YIANNIS GIAGOURTAS

Foto

Yiannis Giagourtas is een geniale gitaarspeler en een creatieve duizendpoot.

Hij is geboren in 1981 in Alexandroupoulis, Griekenland; heeft zijn muziekstudies behaald in Griekenland aan het Atheneum Conservatorium Maria Kallas onder begeleiding van Evangelos Assimakopoulos en – met de hoogste onderscheidingen – zijn Solisten Diploma behaald; zette in 2008 zijn muzikale ontwikkeling voort in de klas van Oscar Ghiglia op de pretentieuze ‘Academia Chigiana’ in Siena, Italië; behaalde tussen 2009 en 2010 zijn Masters Degree in Performance aan DIT College of Music and Drama in Dublin en begon in 2011 aan een tweede Masters Degree aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar hij, onder begeleiding van Zoran Dukic, met de hoogste onderscheiding is geslaagd.

Yiannis geeft regelmatig concerten, zowel solo als met een kamermuziekorkest – en geeft regelmatig master classes en lezingen door heel Europa. Zijn meest recente tour bracht hem naar Duitsland, Nederland, Servië, Cyprus, Ierland, Oostenrijk en Griekenland.

Momenteel woont Yiannis in Den Haag; geeft les in klassieke gitaar op het Casa Bilingual Montessori School, de Virtuosi muziekschool en bij GraceMusic. Wanneer Yiannis zich een keer niet bezig houdt met zijn gitaar, besteedt hij zijn tijd graag aan yoga en uitgaan met vrienden.


En tussendoor?

  • maakte hij in 2008 de muziek voor een documentairefilm over leven en werk van de Griekse gitaarmaker Pavlos Gypas, welke is uitgezonden op de Griekse nationale televisie;

  • behaalde hij in 2010 de eerste prijs tijdens de International Music Competition van de Faculty of Applied Arts in Dublin, een open competitie voor muzikanten van alle instrumenten;

  • was hij in 2010 finalist tijdens de International Guitar Competition in Berlijn en The Second World Guitar Competition in Novi Sad, Servië;

  • arrangeerde in 2012 Theodore Antoniou (president van de Griekse Componistenbond) zijn Tweede Concerto voor gitaar en strijkorkest, speciaal voor Yiannis. De wereldpremière werd georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 2013;

  • ging hij in 2015 de samenwerking aan met de Nederlandse componist Marco de Goeij en heeft hij diens ‘Sonata’ voor sologitaar in 2017 uitgevoerd;

  • bracht Yiannis in november 2015 zijn soloalbum ‘Guitar Echoes’ uit, met muziek van Albeniz, Paganini, Rodrigo, Theodorakis, Regondi, Tarrega, Granados en Satie;

  • ging hij in 2017 de samenwerking aan met trompettist Theo Hartman. In ‘Duo Beyond Limits’ willen beide musici het repertoire voor gitaar en trompet zo breed mogelijk exploreren. Wereldwijd zegden componisten hun medewerking toe om te werken aan nieuwe werken voor deze bijzondere samenstelling.

Yiannis Giagourtas

 “…bezit niet alleen een uitmuntende manier van interpretatie en techniek, welke alleen bereikt kunnen worden door uitzonderlijk werk en toewijding, Yiannis Giagourtas heeft ethos. Alleen de grootste artiesten hebben een dergelijk ethos. Ik weet zeker hij op een dag een grootse toekomst heeft in muziek.”
– Evangelos Assimakopoulos

“is sensationeel. Gewoonweg een fenomenaal artiest.”
– Sir Richard Rodney Bennett

 

 

 

 

Zaterdag 2 juni 2018

Mee in Zee-atelier
Lijsterbesstraat 69
2563 KR Den Haag

Deur open  20:30
Aanvang  21:00

Entree: € 15,–
Kinderen: € 10,–

Reserveren
info@meeinzee.nl  /  06 15359187