Projecten

Victor Jara – Het lied zingt voort
Naamloos
Víctor Jara (1932-1973) was een Chileense theatermaker, zanger en politiek activist. Hij kwam uit een straatarm boerengezin en zijn teksten en muziek zijn dan ook vergroeid met de Chileense aarde en de ongelijkheid die daarop heerste. Al op jonge leeftijd besloot hij Communist te worden. Later raakte hij verbonden met de Unidad Popular, de politieke partij van Salvador Allende. Hij zong de longen uit zijn lijf tijdens de presidentsverkiezingen van 1970 die tegen iedere verwachting in door Allende werden gewonnen.
Hij ontwikkelde een eigen Chileense theatervorm waarin het alledaagse leven van de arme Chileen centraal stond. Met zijn liederen speelde hij een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging van het Nieuwe Chileense Lied, de ‘Nueva Cancion Chilena’. Deze ontstond in de ‘Peña de los Parra’, een podium en ontmoetingsplek, opgericht door de kinderen van de ‘Moeder van het Chileense Lied’, en Víctor’s idool, Violeta Parra.
Víctor’s liederen gingen over de eenvoudige mensen die hij toevallig ontmoette, over hoop en liefde en strijdbaarheid, over ladders die tot de hemel mochten reiken, over handen die uitgestrekt konden worden naar anderen om te helpen.
Op 11 september 1973 werd het ‘Chileense, Communistische experiment van Allende, met de geur van rode wijn en de smaak van empanadas’, door een bloedige staatsgreep de kop ingedrukt. Víctor Jara werd gearresteerd, gemarteld en vermoord. Hij was slechts één van de velen. Gedurende tientallen jaren kwam er een deken van onderdrukking en geweld te liggen over dit mooie land.
Joan Jara Turner, de vrouw van Víctor, heeft na zijn dood onophoudelijk gevochten om duidelijkheid te krijgen over hoe Víctor is gestorven, om zijn moordenaars voor het gerecht te krijgen en om zijn muziek weer te laten klinken. Haar gevecht heeft Víctor Jara behoed voor de vergetelheid.

Sinds eind jaren ’70 speel en zing ik de muziek van Víctor Jara. Ik ben diverse malen in Chili geweest en heb de laatste keer een aantal interviews afgenomen met mensen die Víctor Jara van nabij hebben meegemaakt. De verhalen achter de liederen vormen een onderdeel van het levensverhaal van Víctor dat op zijn beurt weer onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Chili.
In 2011 ben ik begonnen met het schrijven van een boek over deze fascinerende persoonlijkheid. Presentatie van het boek is gepland in het najaar van 2015. De uitgave zal worden gedaan door uitgeverij Xanten (http://www.uitgeverij-xanten.nl/).

In 2004 ontmoette ik de zangeres Natalia Rogalski. Ook zij bleek een diepe verbinding te hebben met Chili en met de muziek van Víctor Jara. In de jaren ’90 was zij daar op tournee met de groep Flairck en zong zij materiaal van Víctor Jara; in die tijd nog zeer beladen. Zij heeft een korte, informele ontmoeting met Amanda Jara, Víctor’s dochter, mogen ervaren die indruk heeft gemaakt. In de zomer van 2013 vroeg ik haar om samen met mij een muzikale vertelling te gaan maken.
Begin oktober 2014 is de eerste try out gespeeld in het Kerkje van Ellisdiek, Zeeland. In 2015 zijn er diverse optredens gepland van deze muzikale vertelling>

Interesse?
info@meeinzee.nl /  06 15359187

 

 

Maarten van Roozendaal – Het te late einde
Maarten van Roozendaal

Op dinsdag 9 juli werd op Den Haag FM, in het bijzondere programma Het Woordenrijk, een uurlang aandacht besteed aan het werk van Maarten van Roozendaal. Ik werd gevraagd om, naast dichter Alexander Franken, iets van Maarten te vertolken. Mijn keus was snel gemaakt. De eerste show van Maarten die ik ooit zag was Barmhart. Hilarische liederen (Mark en Lucy) werden moeiteloos afgewisseld met liederen die recht het hart in gingen. Een daarvan was Het te late einde. Mijn moeder was dat jaar gestorven. De laatste jaren van haar leven was ze dement. Mijn vader heeft jarenlang voor haar gezorgd.  Als ik daar kwam trof ik ze vaak naast elkaar. Dan vertelde hij haar over vroeger en streelde haar eindeloos de hand. Het_te_late_eindeHet Woordenrijk is een programma dat wekelijks met liefde en plezier wordt gemaakt. Het radioprogramma staat geheel in het teken van poëzie, zonder daarbij ‘over het paard getild pretentieus te zijn’. Regelmatig terugkerende rubrieken zijn boekbesprekingen, poëzie van de straat, poëzie in de pop, live opnames, de poëzieagenda en gedichten van luisteraars. Het programma is een productie van het Haags Dichtergilde en wordt gepresenteerd door Harry Zevenbergen.

 

 

 

Beelden
Adrie Huissoon is een geboren en getogen Zeeuw; ruim twintig jaar geleden geland in Den Haag, maar Zeeland was nooit ver weg.
In een tiental liedjes bezingt hij op de cd Beelden zijn herinneringen aan dit vlakke land. Nostalgie en dingen die voorbij gaan. Zijn teksten zijn poëtisch, met af en toe een vleugje ‘Zeeuwse humor’. De CD is gemaakt in nauwe samenwerking met Janêc van der Lans (audio-engineer) en Willy Oorthuijzen (fotowerk).